Dictionar de rime
Sumar

 

Despre mine

Cine sunt eu?

- prima parte -



        Calatoria mea a inceput intr-o zi de 1 Aprile din frumosul an (frumos pentru mine, cel putin) 1987. Atunci, Cel care de Sus ne Iubeste si ne Vegheaza a hotarat ca este momentul sa nu mai stau degeaba pe-acolo pe unde eram si m-a trimis pe Pamant ca sa am si eu activitate.
        Tatal meu a primit vestea trei saptamani mai tarziu si iata cum a reactionat: "Pfuuu! Stiam eu! Astazi mi s-au furat stopurile de la masina, in incinta unitatii militare!"
        Mama l-a intrebat nedumerita: "Si ce-i cu asta?!", la care tata i-a raspuns: "Pai nu stii, ca atunci cand ti se fura ceva, afli apoi si o veste proasta?"
        Atat de "proasta" a fost vestea venirii mele sub forma de embrion, incat tata s-a hotarat sa nu aibe nicio legatura cu mine (de parca n-ar fi avut deja! Ca doar n-am rasarit ca o ciupearca dupa ploaie!!!) si i-a spus mamei mele: "Daca faci copilul, eu nu te mai cunosc!". Din moment ce tata n-a mai cunoscut-o pe mama, si eu sunt cel ce scrie acest text si nu stafia mea, cred ca este lesne de inteles ceea ce a urmat.
        Nu sunt un nostalgic al vremurilor apuse, dar alegerea mamei mele, aceea de a ma "pastra pana la coacere" (Bine mama!!) nu era dificila in 1987. Mama avea servici, o avea si pe mama ei (adica pe bunica mea) si nu era o problema sa creasca singura un copil. Asa ca am ramas "sa inot", termenul-limita pentru mine fiind 5 ianuarie 1988.
        Si cum huzuream eu prin apele amniotice, ma pomenesc de la un moment dat ca mama se apuca in fiecare zi sa ma mangaie pe cap (evident, nu direct!). "Toate bune si frumoase, mama ma iubeste, dar nu mai inceteaza?! Eu nu pot gandi aici?!" imi spuneam in sine. Asa ca, pentru ca sa nu ma mai frece mama la cap, mi-a venit ideea sa ma intorc. Si hop-top! m-am rasturnat, lasandu-i mamei spre mangaiere bunatate de posterior. Aceasta pozitie bineinteles ca mi-a creat dispozitia pentru ceea ce avea sa urmeze (nasterea mea prematura, cu 38 de zile mai devreme).
        Matusa mamei mele, ginecolog de meserie, avea capacitatea de a ghici sexul copilului doar dupa forma buricului mamei si coloratia pielii.
        Astfel, din date doar de ea stiute, a declarat: "Vei avea o fata!".
        Mama s-a tinut sus si tare: "Nu! Eu vreau sa am baiat si voi avea baiat!"
        Matusa cu a ei: "Aiurea! Vei face o amarata de pisicuta!"
        Si iata-ma cotoi batran, de 1.93m inaltime in prezent!
        Acum, eu nu ma consider un om grabit. Dimpotriva, sunt un om calm, si abordez viata si tot ceea ce tine de ea cu rabdare si calm. Se pare insa ca acum 18 ani nu eram atat de "educat", ba chiar eram grabit si nerabdator. Asa ca m-am uitat in jurul meu, am vazut ca aveam la mine lucrurile de prima utilitate (degete, picioare, maini, ochi, creier, cap, si alte minuni dintr-astea) si am hotarat ca este momentul sa explorez lumea din afara.
        Mi-am asumat riscul de a deranja pe cineva (stiti ca musafirii nepoftiti nu prea sunt bine primiti!) si am "batut" la usa!
        Si tot asa, cioc-cioc!, cioc-cioc!, pana cand mi s-a permis sa ies si am tras primul oracait, marcand astfel pentru eternitate ZIUA de 28.NOIEMBRIE.1987, ORA 15:05 ca fiind ziua mea!

- sfarsitul primei parti -

sus

partea a - II - a

        Imediat dupa nasterea mea a inceput sa ninga. N-a fost orice fel de ninsoare, ci a fost prima ninsoare din iarna lui1987. Probabil de aceea anotimpul meu preferat este iarna.
        Odata cu venirea zapezii au venit si frigul si vijelia, care au contribuit la crearea unui peisaj interesant, dar au contribuit si la scaderea temperaturii din saloanele maternitatii. Ma rog, doar in unele, hai sa nu zic toate. Mama se afla intr-unul din cele in care temperatura nu s-a sfiit sa scada! sa va spun de ce!
        Pentru ca eu sa fiu asteptat cu fanfara si covor rosu, mama a platit binisor doctorul insarcinat (Nu! Nu! Doctorul n-avea nimic umflat!) sa ma ajute sa vin. Atat de bine a platit incat mama a fost "cazata" intr-un salon renovat, frumos, cu marmora pe pardoseala si pe pereti, aproape pana la tavan. Nimic rau in asta, ce pacat insa ca acest salon "mirific", de peste 20 de metri patrati nu era si incalzit!
        In majoritatea saloanelor, care erau mici si adaposteau in jur de 7 - 8 mamici, temperatura crestea din motive de transpiratie biologica si respiratie in spatiu inchis. Astfel, exceptand discomfortul produs de jilavitatea pielii, se poate spune ca in acele saloane era cate o cloaca placuta.
        La mama insa nu. Ea si cu alta mamica leneveau in acel salon de peste 20 de metri patrati. Pacat ca le clantaneau dintii in timpul acesta! Din cauza temperaturii scazute, nici mama, nici cealalta doamna nu au mai fost capabile sa produca lapte pentru pruncii lor. si iata-ma bebe mic si fara lapte de baut! Nu mi-a fost usor!
        In maternitate, toate instrumentele, scutecele, hainele si biberoanele erau sterilizate. Exista si un termen chiar: "abur". Toate cele enumerate erau sterilizate cu abur. Foarte bine! Numai ca la vreo cateva zile dupa ce-am venit, tot din cauza frigului, n-a mai fost abur!!! Evident, n-a mai fost sterilizat nimic. Bine, bine, dar noi (adica eu si ceilalti de-o seama cu mine) ce era sa facem?!
        Mai de voie, mai de nevoie, toti bebelusii au fost infasati cu scutece ude. Erau ude deoarece fusesera spalate, dar nu a fost ca ldura pentru a fi si uscate. Asa ca toate mamicile au adoptat pozitia "pinguin" si una langa alta si cu pruncii-n brate au inceput sa dardaie pentru a-i incalzi. OK! Hai ca problema scutecelor ar cam fi fost rezolvata...
        Bebelusii insa, mai ales cei prematuri cum eram si eu, mai au nevoie de ceva. De MANCARE!! Dar ce sa faci cand toate biberoanele asteptau sa vina aburul? (si unde mai pui ca erau si de-alde bebelusi ca mine care n-aveau mame inzestrate cu darul alaptarii...snif! snif!)
        In orice caz, aburul n-a vrut sa abureasca vreo 10 ore. Inchipuiti-va ce fac o gramada de bebelusi care nu mananca timp de zece ore: urla! si iata cum salonul bebelusilor s-a transformat in crescatorie de broaste, de unde se auzeau toate soiurile de oracaituri posibile. Dincolo de geamul despartitor, platou pentru filmat telenovele: toate mamele plangeau privindu-si plozii cum se smiorcaie.
        Dupa cele aproximativ 10 ore a venit aburul si biberoanele au fost sterilizate. Atunci sa vezi bairam!
        Sa revenim la salonul in care era mama si colega ei. Aceasta din urma, dupa retete doar de ea stiute, a inceput sa bea bere pentru a-i reveni laptele. si tot cu berea, tot cu berea, pana cand, laptele saracu' a iesit ametit. Mama insa nu! Ea nu bea alcool. Asa ca nici eu n-am baut lapte de la mama!
        Oameni destepti exista peste tot. Si la noi in maternitate a fost unul dintr-asta, care a hotarat intr-o buna zi sa nu mai faca bebelusilor vaccinul intramuscular (adica cu o siringa) ci sa il administreze pe cale orala. Atat de intelepta a fost ideea si atat s-au bucurat bebelusii incat i-au multumit bunului domn facand fiecare o ceva intre indigestie si alergie, urmata de expulzarea mancarii ingurgitate. si iata cum bunul domn a trebuit sa ne treaca pe toti pe perfuzii pentru a ne hrani.
        Eu am fost mai cu mot. Am facut si un icter post-natal! Fapt pentru care 5 - 6 zile nu am parasit "camera de sticla" (un fel de incubator). Mi-au fost inchisi ochii cu leucoplast, mi s-a infipt perfuzia (perfuzia trebuia introdusa intr-un vas de sange bun, iar cel mai bun era la cap, spre tampla, in zona fruntii, asa ca mi-au tras inca un pansament peste moaca) si am fost lasat in incubator spre a fi supus unui tratament cu ceva raze. Nu ma intrebati ce fel de raze, deoarece nu mai imi aduc aminte, mama nu stie, iar eu n-am acum timp sa ma documentez. Oricum, daca vreti detalii, nu trebuia ca razele sa-mi atinga ochii (de-asta si leucoplastul de pe ochi) si am impresia ca erau generate non-stop.
        Dupa cele 6 zile mi s-a dat drumul si m-a fost si dezlipit leucoplastul de pe ochi: harsti! Probabil de-aceea n-aveam eu gene si sprancene cand s-a uitat acasa mama mai bine la mine.
        Au trecut 14 zile de la nasterea mea si in sfarsit am ajuns la greutatea pe care am avut-o la nastere: 2650 de grame! (in conditii normale, un bebelus are la nastere cel putin 3400 de grame. Dupa ce se naste, slabeste putin, de! Face efort! Dupa trei zile insa revine la greutatea initiala si este fericit. Mie insa, mi-au trebuit 14 zile ca sa ma reculeg!).
        Apropo, cand m-am nascut aveam deci 2650 de grame si 47 de centimetri lungime. (spre deosebire de normalul de 52 de centimetri). Dar nu ma plang, nici acum nu am o inaltime obisnuita (1,93m).
        Tot dupa 14 zile, doctorul mi-a semnat "ordinul de lasare la vatra".
        De la spital am plecat acasa, unde era atat de frig incat faceam condens intre cearsafuri si saltea. Din acest motiv, bunica mea a hotarat sa ma ia pe mine si pe mama intr-un taxi pirat (pe vremea aceea taxiurile erau greu de gasit; taxiul in cauza, comanda speciala, era condus de un fost pilot de aviatie pensionat care facea curse ilegale cu masina personala) si sa ne duca la ea acasa.
        Cand mai aveam 200 de metri si as fi ajuns acasa la bunica inevitabilul s-a produs: am fost implicat intr-un neobisnuit accident auto dintre taxiul in care ma aflam si un ditamai tractorul...

- sfarsitul partii a doua -

sus

partea a - III - a

        Accidentul s-a produs in intersectia dintre bulevardul Ion Mihalache (pe atunci, 1 Mai) si strada Aviator Popisteanu (pentru cunoscatori, zona "Ciuperca").

        Pentru o mai buna intelegere am realizat o schita. Masina insemnata cu bulina rosie reprezinta taxiul in care ma aflam.


 

        Cum in intersectie se afla si statia de tramvai, soferul taxiului a facut un gest amplu cu mana pietonilor care stationau pe trotuar in pozitia indicata in schema, indemnandu-i sa prinda curaj si sa traverseze (pe atunci nu era stop instalat, ci doar pietonal si "mica intelegere").
        Fac precizarea ca cetatenii din zona dezvoltasera obiceiul de a nu astepta tramvaiul in statie, pe refugiu, ci pe trotuarul din fata statiei.
        Intrucat transportul in comun nu poate multumi pe toata lumea, existau si atunci oameni care se plictiseau asteptand tramvaiul. Aveau insa impresia ca daca pozitia din care asteapta tramvaiul le permite sa-l vada cand inca se afla la statia precedenta, acesta va veni mai repede spre ei.
        Astfel, traversau haotic abia cand zareau ivirea tramvaiului dinspre Piata Chibrit.
        Din acest motiv, au ignorat gestul prietenos si politicos prin care soferul taxiului ii invita sa traverseze, intrucat nu venea niciun tramvai!
        Soferul unui tractor care dorea sa intre pe bulevard din strada Aviator Popisteanu a interpretat acelasi gest amplu ca fiind un permis de libera trecere pentru el, asa ca a pornit in intersectie. Soferul taxiului, nedumerit, a ridicat mainile in sus. Vazandu-l, soferul tractorului s-a oprit. Intrucat pietonii nu traversasera, soferul taxiului le-a mai facut o data gestul amplu, care iar a fost interpretat de tractorist la fel ca inainte. Pietonii tot n-au traversat, dar si taxiul si tractorul au pornit in acelasi timp pe doua directii care s-au intalnit in "punctul numit coliziune"!
        Bunica statea pe scaunul din dreapta soferului, fapt care a condus la "proiectarea" ei direct in bratele soferului.
        Mama statea pe bancheta din spate, la mijloc, cu mine in brate.
        Norocul meu a fost ca in momentul impactului, mama a avut prezenta de spirit sa ma ridice in sus, aproape de tavanul masinii, unde se crease un spatiu.
        Acolo, nu exista posibilitatea ca eu sa fiu lovit in vreun fel.
        Astfel am scapat, dupa cum se zice, teafar si nevatamat!

        Ajuns la casa - apartamentul - bunicii mele am inceput sa primesc vizite. Era si normal: eram o persoana importanta! Astfel, dupa ce m-am aranjat si m-am instalat comod alaturi de mama, au sosit musafirii, cu tot cu "omagii"!
        Mai intai a venit o doamna de varsta mamei, care a fost vecina de bloc si prietena cu tanti Ani, sora bunicii mele. Tanti Ani era medic ginecolog, obstetrician si fusese moasa primului nascut al mamei.
        Tanti Ani se afla in Germania de Vest (inca nu cazuse Zidul) unde emigrase cu mai putin de doua luni inainte de a ma naste, gratie originii germane a mamei sale, strabunica mea Ekaterina.
        Se pare ca tanti Ani nu credea ca nu eram o "pisicuta" si nu accepta ca pentru prima data in zeci de ani de practica si dupa sute de nasteri daduse gres.
        Astfel, pentru a-mi fi verificata "natura", a fost trimis "spionul" - respectiv doamna mai sus mentionata (halal omagiu mi-a adus!)! Dupa ce s-a adeverit ca sunt un cotoi, confirmarea a plecat in zbor, sub forma de convorbire telefonica, taman pana in Germania, unde avea sa "rupa" un suflet de prezicator ginecolog.
        A urmat vizita unchiului Emil, frate cu tatal mamei mele.
        In afara Academiei Militare Batranul, cum i-a placut sa-i spun, absolvise Electronica, a lucrat la primele computere (rusesti, mari cat un dulap) si a fost cel care mi-a deschis drumul spre electronica, dar despre acestea la timpul lor.
        Desi traia de peste 50 de ani in Bucuresti, Batranul pastra inca vorbirea ardeleneasca. Asa ca dupa ce m-a privit timp indelungat, dupa ce m-a instalat in frumosul cos pentru nou nascuti pe care mi l-a adus de la Tanti Emilia (sora cu tatal mamei mele), dupa ce m-a privit din nou a spus: "No, toti copii mici sunt urati, sunt ca niste broste, da' asta e chiar un copil frumos!
        Ca fapt divers, legat de frumusetea nou-nascutilor, sa va povestesc o intamplare petrecuta tot "in sanul familiei":
        Cand mama l-a nascut pe fratele meu, tot la maternitatea "Polizu", dar cu 20 de ani inaintea mea, tanti Ani a sunat-o pe bunica sa o anunte ca are un nepot. Bunica a intrebat-o plina de curiozitate: "Ani, copilul este frumos?"
        La o astfel de intrebare raspunsul a fost pe masura: " Spune-mi, te rog, dar care din voi doua     este atat de frumoasa ca sa aveti pretentia la un copil frumos?"
        Cred ca matusa a uitat in acele clipe de rautate feminina ca la facerea copilului mai era, cat de cat, implicat si un barbat.
        Revenind insa la musafirii mei, a venit randul ca vecinele din apartamentul de langa cel al bunicii sa ma viziteze.
        Asadar, au venit amandoua, mama si fiica, aducandu-mi in dar un ban din argint cu efigia Regelui Mihai.
        As putea sa spun ca mi-au adus un banut cu Regele pe el intrucat rege la rege trage, dar nu vreau sa ma dau mare, asa ca va spun cinstit: se poarta obiceiul de a se da un obiect din argint nou-nascutului, daca acesta din urma este baiat.
        Si iata cat de simplu am castigat primul banut (de argint!) din viata mea!

        Toate bune si frumoase, dar dupa ce vizitele s-au terminat si musafirii au plecat, eu am ramas singur cu mama si bunica. Poate ca acest lucru pare normal fapt care ar conduce spre intrebarea: "Si ce mare lucru?".
        Este mare lucru deoarece voi nu le-ati vazut pe mama si pe bunica atunci.
Intre ele se ducea o lupta, fiecare dintre ele dorind sa fie cea care sa-mi dea sa mananc. Astfel, dupa ce laptele era preparat si temperat corespunzator, una o pacalea pe cealalta, determinand-o sa iese din camera, pentru a fura si copilul (adica eu!) si biberonul!
        Inchipuiti-va ce forfota se producea in casa si inchipuiti-va cum cea care a fost pacalita pleca mai iute sa prepare laptele pentru masa urmatoare, spunandu-si in sine "de data asta nu ma mai fraiereste!".
        Motivul pentru care se ducea aceasta lupta era chiar firea mea ciufuta. Eu am fost un bebelus caruia nu i-a placut sa fie tinut in brate. Cum ma ridica cineva la piept, cum incepeam sa urlu si sa tip. Astfel, singurul moment cand ma lasam tinut in brate era atunci cand mi se dadea sa mananc. Era totodata si singurul moment cand mama sau bunica se puteau bucura pentru ca ma tin la piept.

        Dar cum timpul n-avea de gand nici pe-atunci sa stea in loc, a trecut o saptamana de cand am ajuns acasa la bunica, iar eu nu fusesem inca imbaiat. De ce? Pentru ca mamei si bunicii le era frica sa faca baie unei "bucatele de carne" de 2,650Kg. (Acum sa nu va inchipuiti ca devenisem un ghemotoc de murdarie! Partile cu risc mare de imputire (si la un bebelus, se stie care sunt aceste parti!) erau curatate in mod frecvent dupa principiul "facere si curatare").
        A fost nevoie ca asistenta care supraveghea evolutia nou-nascutilor "domiciliati" in zona in care se afla si apartamentul bunicii sa vina si sa le instruiasca pe mama si pe bunica cum sa spele 2,650Kg de carne cu ochi, maini si picioare!
        Fiindca tot veni vorba de picioare, prima data cand am fost desfasat am produs stupoare si spaima in mama si bunica, intrucat aveam niste talpi uriase! Foarte mari pentru un bebelus si prin excelenta mult mai mari decat ar fi trebuit un prematur sa aiba.
        Acest lucru se resimte si astazi, cand caut prin toate magazinele adidasi, ghete sau pantofi si nu gasesc, intrucat producatorii de pantofi au uitat ca pe lume mai sunt si oameni mari...

        Va povesteam in episoadele anterioare ca mama nu m-a mai alaptat pe cale naturala intrucat frigul din salonul maternitatii a defectat ceva prin "fabrica".
        Cu toate acestea, din cand in cand, se mai ivea cate o lingurita de lapte matern. Bunica ii zicea repede mamei: "Da-il ca medicament!"
        In felul acesta, ingurgitand din cand in cand cate un "medicament", am fost intarcat si reintarcat de vreo 30 de ori!
        Ca tot veni vorba despre lapte, pe vremea aceea cei care nu aveau productie de lapte acasa primeau lapte pe baza unei retete eliberate de medicul de copii.
        O parte din cantitatea de lapte era asigurata de importul de lapte praf "ROBEBI" din Ungaria si era ridicata de la farmacie.
        Cealalta cantitate consta in lapte praf romanesc si era ridicata de la un centru de distributie de pe strada Caraiman.
        Despre laptele din urma, toata lumea comenta ca este cel mai bun. Si pe buna dreptate, cred ca era cel mai bun, intrucat era foarte bogat in proteine de la ... muscutele, gandaceii, aripioarele si piciorusele de insecte care erau amestecate in toata masa laptelui.
        Cu privire la acest aspect, matusa mai sus amintita, tanti Ani, le-a avertizat pe mama si pe bunica de faptul ca o sa aiba mari probleme cu laptele. Povestea cu multa placere cum "femeile imi sarutau si picioarele pentru ca le faceam rost de lapte praf pentru vitei pentru a-si alapta copiii!" (Oare din cauza aceste inovatii alimentare se datoreaza rezultatele de la Bacalaureat din ultimii 16 ani?!).

        Inca de pe atunci am fost un copil precoce. M-am gandit ca nu are sens sa astept sa-mi creasca dinte cu dinte si ca ar fi mai grozav sa pot sa afisez dintr-o data mamei si bunicii un zambet actoricesc.
        Astfel, pe la varsta de 8 luni, mi-au crescut 6 dinti deodata! - sa tot am cu ce sa zambesc!
        Nimic rau, dar din cauza exploziei dentare si a durerii cauzate de aceasta nu am mai fost in stare sa mananc. Ajunsesem la stadiul in care la ora 16:00 terminam masa de la ora 8:00!
        Doctorita a recomandat sa mi se administreze ceai de musetel. Acesta insa mi-a distrus globulele rosii, ceea ce a condus la o anemie iminenta.
        Mentionez ca in Franta, inca din anii '60, consumul de ceai de musetel a fost eliminat, din motivul mai sus explicat. La noi insa era indicat dupa extractiile dentare, desi erau persoane care cunosteau faptul ca utilizarea acestuia favoriza dezvoltarea de microbi si ciuperci.
        In decurs de 24 de ore, pana la 5 dimineata, am trecut prin 7-8 cicluri de racire si incalzire extrema. Astfel, de la o febra de 41,3 grade Celsius pe care mama o combatea cu comprese reci, ajungeam la stadiul in care ma raceam si ma rigidizam. Atunci mama imi facea masaj pentru a ma incalzi, fapt care era urmat de o noua crestere a temperaturii si tot asa.
        Si iata cum m-am intors in locul de unde am plecat. Nu! Nu! Nu chiar acolo! Am vrut sa spun ca m-am intors intr-un spital, unde am fost dus de urgenta la ora 5 dimineata! E drept, nu la maternitate, ci la spitalul de copii.
        Ajuns in spital cu hemoglobina 5,5 am trecut printr-o etapa critica a existentei mele.
        Imediat mi s-a facut transfuzie cu masa eritrocitara. Acest lucru a condus si la o stare inaintata de emotie, deoarece la vremea respectiva, in anumite locuri, din cauza iresponsabilitatii unor cadre medicale, au fost infectati multi copii in urma utilizarii repetate a acelorasi instrumente medicale fara sterilizarea prealabila acestora.
        Pentru a mi se face transfuzia am fost asezat pe o masuta de salon care poate fi observata in cea de-a patra fotografie din Album (click pt. poza).
        Asistenta care s-a ocupat de mine era o doamna de vreo 53 de ani, mai priceputa si instruita decat un Killer din filme. Pentru a-mi administra in liniste injectia, nu a lasat-o pe mama sa ma tina in brate, m-a imobilizat pe acea masuta si m-a legat intr-un mod cat se poate de grotesc.
        Abia la cativa ani dupa Revolutie, mama a recunoscut acea legatura la TV, intr-un thriller. Era o metoda de imobilizare care presupunea legarea mainilor victimei intre ele si de picioare. Apoi picioarele erau indoite din genunchi, spre spate si legate in asa fel incat orice incercare de dezlegare a acestora ducea la strangulare, prin intermediul unei legaturi de la gat.
        Revenind la momentul transfuziei, mama, care fusese data afara din salon, privea socata cum asistenta s-a descurcat de una singura; fixarea perfuziei era de acum un fleac.
        Salonul in care am fost internat avea trei patucuri. Atunci cand micul pacient avea sub doi ani, era internat cu un insotitor, in persoana mamei sau a bunicii. In cazul meu a venit mama.
        In salon insa nu era permis sa existe niciun pat sau scaun in afara patucurilor pentru copii. In aceste conditii, mamele stateau cum puteau. Este drept, caii dorm in picioare, dar ei au patru picioare! Mamele au doar doua! Si iata cum mamele, pedepsite parca pentru imbolnavirea copilasului, stateau sprijinite partial pe patul copilului, incercand sa doarma . fara a adormi prea tare!
        Eu aveam patul lipit de zidul care despartea salonul de coridor. Pe mijlocul camerei era "cazat" un alt copilas a carui mama nu a fost lasata sa se interneze cu el. Din acest motiv, copilasul plangea cat era ziua de mare dupa mama si dupa papica. Pe latura cu fereasta a salonului se afla un patut in care era o fetita de doar 3 saptamani, internata in aceeasi zi cu mine si cu micutul mereu flamand.
        Fetita de 3 saptamani plangea aproape non-stop, starnind furia tinerei sale mame (19 ani) care o injura de mama focului, tipa la ea precum un leu fara mancare, o ridica apoi la vreo 60 de centimetri deasupra patului dupa care o izbea de pat. Copila urla din nou, mama o trantea din nou, si tot asa pana cand nu se mai auzeau decat niste emisii sonore de om sufocat si macanit de rate.     Mama mea a chemat imediat medicii, care au efectuat investigatii serioase.
        La doua zile dupa ce-am fost internat, la ora 5 dimineata, micutul din patul nr.2 a inceput smiorcaiala dupa mancare. Plangea deja de aproape o ora, iar mama fetitei din patul nr.3 facea o criza de isterie, ca nu se poate odihni.
        Mama mea a plecat sa caute pe cineva din personalul care se ocupa cu prepararea hranei, cu scopul de a aduce ceva pentru Flamanzila!
        Dupa numai 7-8 minute cand s-a intors cu mancarea, mama m-a gasit in bratele mamei fetitei de la nr.3. Aveam gura si nasul pline de sange, iar jumatatea stanga a fruntii era inrosita de o contuzie.
Mama era disperata. I s-a spus ca am cazut din pat, lucru cam ciudat intrucat patul avea o grila     serioasa care nu putea cobori singura.
        Doctorita care a fost chemata imediat dadea semne ca lovitura ar putea avea urmari nedorite asupra creierului meu si urma sa propuna o radiografie.

 

- sfarsitul partii a III-a -

sus


partea a - IV - a

        Dupa cum spuneam, doctorita urma sa recomande efectuarea unei radiografii, iar mamei mele ii era teama ca nu cumva odrasla (adica eu!) sa i se tampeasca!
        Pentru a continua povestirea, trebuie sa clarific cateva aspecte.
        Nu stiu care va sunt opiniile cu privire la bioenergie si alte lucruri dintr-astea, dar eu cred si in bioenergie si in telepatie si in telekinezie si cred de asemenea si in capacitatea creierului uman de a-si vindeca propriul organism doar printr-un efort de vointa. (Mentionez ca eu cred si in extraterestrii, cu atat mai mult cu cat au existat niste publicatii de pe la noi, care in urma cu vreo 10 ani au scris despre mine ca sunt un extraterestru! Dar despre asta va voi povesti la momentul oportun!).
        Fara a aduce nicio acuza sau ofensa cuiva, mai spun ca trebuie sa se faca diferenta intre Yoga adevarata si aberatiile care se vad pe la televizor.
        Revenind la povestea noastra, norocul meu a fost mama.
        Este foarte posibil ca fiind initiata in Yoga inca de pe la 12 ani, din anul 1959, avand vaste cunostinte de masaj si presopunctura, mama sa posede ceva bioenergie.
        Cert este ca imediat dupa ce am suferit "accidentul", de pe la ora 7 si ceva dimineata, mama s-a apucat sa-mi faca masaj. Spre ora pranzului, cand doctorita a revenit, a ramas consternata: eram vioi, fara nicio urma de lovitura la gura si la frunte. S-a constatat ca sunt bine si nu a mai fost necesara nicio radiografie.
        Fetita din patul 3 a fost trimisa la Spitalul Fundeni unde s-a constatat ca suferea de o anomalie cardiaca agravata, evident, de "tratamentul" aplicat de mama nevrotica.
        In paranteza vorbind, acelasi masaj si presopunctura au fost aplicate de catre mama si cotoiasului pe care il am - un motan negru, rasa Bombay.
        Acesta cred ca a visat ca este parasutist si a sarit (in urma cu vreo doi ani) pe geamul de la baie. Altitudinea de la care a cazut este egala cu inaltimea celor 5 etaje la care se afla apartamentul meu.
        Adunat de pe jos dupa principiul "Toate componentele se potrivesc doar intr-un singur loc, asa ca nu fortati daca vedeti ca mufele nu-s compatibile", motanelul statea ghemuit si se tara putin cate putin.
        Dupa 4 ore de masaj, motanul si-a revenit complet si este si acum bine si sanatos.
        Fara a considera ca divaghez de la subiect, imi aduc aminte ca aveam patru ani si jumatate cand am ramas cu o vecina, o doamna de circa 57 de ani, energica, mama a doua fete si bunica a trei nepoti, in fata blocului, deoarece mama a trebuit sa intre in casa. Pe atunci locuiam la parterul unui bloc si deci mama nu a stat mai mult de doua minute in casa, iar motivul pentru care a intrat in casa a fost sa-i aduca drept cadou unei alte vecine o pereche de pantofi.
        Din nou mama facea o fapta buna si din nou m-a gasit aproape lesinat, lovit la cap!!!
        Vecina sedea pe un grilaj care separa spatiul verde (tip pastila) de cele doua alei asfaltate din fata blocului. Foarte senina, aceasta i-a spus mamei ca sedeam langa ea si am cazut pe spate, cu capul in pamant!
        O mica precizare: vecina ii spusese mamei ca va avea grija de mine...

        Vreau sa va mai povestesc un lucru pe care l-am omis in episoadele anterioare.
        Mama imi spunea ca aveam un aer straniu si nu isi dadea seama de ce par diferit de ceilalti bebelusi. Explicatia este simpla: nu aveam nici gene, nici sprancene, iar parul era de culoarea morcovului. Cand am implinit o luna de viata mi-a crescut si primul milimetru de gene, evident de culoare oranj, iar de sprancene am avut parte abia dupa cateva luni.

        BATRANUL

        Pentru a epuiza evenimentele petrecute in acea perioada a existentei mele, va voi povesti o intamplare pe care a trait-o o persoana draga mie, persoana care acum salasluieste printre cei drepti.
        Este vorba despre unchiul Emil.
        Cand ma gandesc la unchiul Emil imi amintesc de zambetul lui deosebit care dadea chipului sau o infatisare plina de bunatate si il facea sa semene cu Sfantul Parinte Papa Ioan Paul a II-lea.
        Imi povestea cu mult farmec intamplari din viata lui, bancuri, glume si ma invata electronica.
        Batranul, cum ii placea sa ii spun, a fost un om deosebit.

        Intamplarea pe care urmeaza sa v-o povestesc s-a petrecut in lunile mele de bebelus, cand Batranul trecuse in rezerva.
        Era anul 1988; lipsurile de produse din magazine si nebunia cozilor au fost traite de catre cei varstnici si aflate de catre cei tineri.
        Batranul nu mai trebuia sa poarte uniforma militara, fapt pentru care avea voie sa stea nestingherit la cozi si sa care o sacosa in mana (altfel, ofiterii si demnitarii nu aveau voie, pe atunci, sa care greutati mai mari de 1Kg sau sa isi faca singuri cumparaturile).
        Intr-una din zile, Batranul s-a aliniat frumos, intrucat stia din armata ce inseamna ordinea, la o coada care desi era foarte lunga era si foarte rentabila: se vindeau pui, marfa pretioasa, cam 5 - 6 pui de cumparator. Magazinul era bine aprovizionat, iar dupa o apreciere vizuala nu ar fi trebuit sa dureze mai mult de 2 - 3 ore pana cand sa ajunga sa cumpere si sa plece acasa impreuna cu trofeele dorite.
        Dar iata ca mai erau circa 20 de persoane care il desparteau pe Batranul de vanzator.
        Coada, care de ceva vreme dadea semne de nervozitate, ajunsese o gramada dezorganizata.
        Vanzatorul obosise si el. Nu mai dadea randamentul scontat si primea atacurile verbale mai mult sau mai putin dure, atacuri de genul: "haide dom-le ca ne prinde seara", "ce te mocosesti atat?!", "ce te-ai facut vanzator daca esti bleg???!".
        Aceeasi gramada dezorganizata l-a blocat pe batranul in pozitie de "Soldat! Drepti!", cu ambele brate, evident, in jos!
        De peste 40 de minute Batranul se chinuia sa-si elibereze macar mana cu care sa scoata portofelul.
        Impins din greseala de un cot cu "ajutorul" caruia un ins cauta sa se catapulteze mai in fata, Batranul a ajuns brusc in fata vanzatorului.
        Prin natura scopului, care era vanzarea, locul din fata vanzatorului permitea, dupa cum era si normal, ca tot omul sa faca manevra de cumparator: sa scoata banii de unde ii tine, sa plateasca, sa ia marfa, sa o arunce in sacosa, iar apoi sa escaladeze cu miscari ale bratelor imprumutate din inot, multimea care parca voia sa-l tina captiv.
        Batranul scoate portofelul pentru ca sa plateasca, moment in care asupra lui s-a revarsat revolta multimii.
O sumedenie de injurii, precum "Asa blegule! Pana acum de ce n-a pregatit banii??!", "De unde esti picat de nu stii sa cumperi?", "Du-te la scoala sa-nveti cum sa stai la coada!!" au fost aruncate-nspre unchiul meu.
        Om calm si inteligent, Batranul nu a ripostat in niciun fel si a plecat, amuzandu-se cum poate un om ca el, cu o valoare recunoscuta, ditai colonelul, electronist si informatician, sa fie redus la zero de o coada nervoasa.

- sfarsitul partii a IV -a -

sus


partea a - V - a  

 

        Desi am avut o copilarie mai putin obisnuita, diferita de proverbiala copilarie de vis, am avut parte de mult noroc.
        Un mare noroc a fost faptul ca m-am nascut cand mama implinise deja 40 de ani si astfel am beneficiat de o metoda noua de crestere a bebelusilor.
        Daca fratelui meu, nascut cand mama avea 20 ani, i s-a aplicat metoda "Cum sa dominam animalusul", pe mine, mama, imbogatita cu lecturi stiintifice, m-a crescut dupa "Metoda ruseasca"!
        Probabil ati sarit in sus de groaza, dar linistiti-va, intrucat situatia este (si a fost) complet alta decat aceea pe care rezonanta cuvantului "ruseasca" v-a indus-o.

        Metoda romaneasca "Cum sa dominam animalusul":
            1. copilul mic - bebeul - este un mic animalus escroc terorist, care simte slabiciunile adultilor si cauta sa-i domine;
            2. copilul mic - bebeul - simte cat de placuta este prezenta mamei; el, smecher din nastere, va constata repede ca mama este imediat langa el atunci cand urla de-i sar nadragii de pe el, iar mama, constatand ca acestia sunt uzi (sau si mai rau...) se mocoseste pe langa el sa-l curete si sa-l reambaleze.
        Deci recomandarea - regula stricta - a medicului era: schimbarea rufariei din zona cu inundatii de 6 maximum 7 ori la 24 de ore.
        In cazul in care ati facut imprudenta de a-i schimba borsoacele la mai putin de 3 ore chiar si numai o singura data, ati devenit supusul sclav al progeniturii ce va va purta genele (si sprancenele): inundatiile se vor succeda la intervale tot mai mici, evident, insotite de semnal sonor.

        Mama a respectat cu strictete aceste recomandari, iar fratele meu a fost un bebelus care a stiut ce tip de viata au muraturile! Tot la 4 ore era ud de la calcaie pana la guleras si ramanea la fezandat pana cand sosea ora la care "metoda" aproba schimbarea scutecelor!

        Mama obisnuia sa cumpere reviste bulgaresti pentru a-si pastra vie limba indusa printr-o casnicie esuata la sud de Dunare.
        Cand nu gasea destule publicatii bulgaresti cumpara reviste rusesti (fiindca literele erau tot chirilice), iar limba rusa o stapanea foarte bine. Pe atunci limba rusa era obligatorie in scoli, dar mama o invatase foarte bine de la strabunica mea care era nemtoaica, ea si cu toti stramosii ei dusi de Tarul Petru cel Mare in Rusia! (nota informativa: strabunica a ajuns pe meleaguri Sibiene prin 1930 fiind casatorita cu strabunicul meu, roman.)
        Ei bine, revistele rusesti au fost cele care au calauzit-o pe mama in adoptarea unei noi metode de tratare si crestere a pruncului.
        In primul rand in acele timpuri nu existau pachetele "Pampers" asa ca locul si rolul lor era preluat in baza formulei de echivalenta: 1 bucata de pampers = 3 bucati de scutece! (Dictionar: scutec = bucata de panza moale (bumbac) de dimensiuni 80x80 cm).
        Revista ruseasca nu trata copilul ca pe un terorist care aplica un santaj folosind metoda: "udul"! Nu, revistele rusesti le invatau pe mame ca bebelusul trebuie sa se simta bine, ocrotit, cu vesmintele mereu curate, uscate si primenite de cate ori bebe binevoieste sa se bucure!
        De cate 17 ori in 24 de ore a schimbat mama cele 3 straturi de scutece (adica 51 de bucati), iar chinul cel mare era ca se uscau cam greu in miez de iarna cu caldura existenta pe atunci!
        Marele meu noroc nu a constat in aceea ca am fost, vorba reclamei TV, curat si uscat, ci faptul ca revistele rusesti mi-au dat libertate totala!
        In esenta, pentru a nu bloca setea de cunoastere (a se citi progres), revistele sfatuiau parintii sa dea o libertate deplina copilasului care trebuie lasat sa puna mana pe tot ce doreste, iar interdictiile sa fie cat mai putine si motivate!
        Asa ca eu am avut posibilitatea sa descompun si sa mesteresc prin nenumarate ceasuri mecanice sau electronice, obiecte electrice si electronice, radiouri cu lampi sau cu tranzistoare, televizoare. La patru ani am dezmembrat primul ceas mecanic dupa care i-am aratat mamei ce face fiecare rotita a angrenajului. A ramas uimita si de atunci, in baza principiului ca stiinta cere sacrificii, am avut cale libera sa demontez tot ceea ce apreciam ca a stat prea mult timp asamblat.
        Pe la 5 ani am primit o felicitare muzicala pe care am ascultat-o pana cand bateria ei s-a consumat. Am plecat atunci impreuna cu mama si cu felicitarea la cel mai apropiat butic unde se inlocuiau baterii de ceas, pentru a cumpara felicitarii, o baterie noua. Acolo insa ghinion! Vanzatorul (care era si tehnicianul buticului) m-a informat ca nu are tipul de baterie care-mi trebuia. Am purtat-o pe mama timp de doua zile, pe jos, prin tot Bucurestiul, pe la toate magazinusele cu baterii, sperand ca-mi voi gasi mult dorita baterie. Ghinion insa la toate magazinele!
        Problema era insa alta; nu era nicio criza de baterii, dar toti mesterii si tehnicienii de la magazinele de baterii nu se pricepeau sa desfaca felicitarea muzicala pentru a ajunge la baterie si se temeau sa experimenteze pe marfa clientului. De lucrul acesta mi-am dat seama dupa ce am desfacut de unul singur felicitarea (si asta, dupa cum am mai spus, fiindca aveam dezlegare la desfacut si dezasamblat). De data asta insa nu am defectat felicitarea in niciun fel, dimpotriva. Vazand unde este pozitionata bateria, am extras-o cu grija din lacasul ei si de aici in colo povestea se identifica cu orice poveste in care eroul principal merge cu o baterie uzata la magazinul de baterii. Am cumparat bateria noua, am montat-o in locul celei vechi si am repornit felicitarea.

- sfarsitul partii a V -a -

sus


partea a - VI - a

 

        Sa revenim la perioada de ... 28 noiembrie 1989: implineam 2 ani.
        Tanti Ani sosise impreuna cu Lucian, fiul ei si varul mamei mele, din West - Germany cu intentia (am zis doar cu intentia, dar stiti cum este cu intentiile si ce drum paveaza ele!) de a ma boteza.
        Tanti Ani o botezase si pe mama si pe fratele meu Alexandru si probabil ca se cam saturase de a-si crestina rudele. Am ramas nebotezat pana la 7 ani deoarece nas catolic nu aveam de unde sa scot si niciun cunoscut ortodox nu s-a oferit sa-mi fie nas (dar despre botezul meu, la 7 ani, ceva mai incolo).
        Am serbat ziua mea impreuna cu tanti Ani, unchiul Lucian (nu, numele Lucian nu l-am preluat de la el asa cum nu l-am preluat nici de la tatal meu, Lucian S; pur si simplu mamei ii placea cum canta Luciano Pavarotti) bunica, strabunica (atunci la 86 ani), mama si tanti Eta (nu, nu miscarea basca ci o prietena de a familiei!).
        Ei bine dintre toate cadourile cel mai teribil l-am primit de la tanti Eta.
        Acestui cadou i-am dedicat ceea ce merita: o schita pe care am scris-o pe la noua ani si pe care v-o ofer spre lectura:

        CADOUL

        Urma sa implinesc doi ani.
        Tanti Eta, o prietena de-a bunicii mele, pleaca, grijulie, cu o luna si ceva inainte de sarbatorirea evenimentului sa-mi cumpere un cadou.
        Iata-ne adunati de ziua mea. Vine si tanti Eta care incepe sa se scuze ca neavand copii nu stia nimic despre moda vestimentara a acestora. Intre noi fie vorba copiii nici nu ii prea placeau si deci nici nu se uita la ei si cu atat mai mult nu se uita la felul cum sunt imbracati. Nestiind ce sa-mi cumpere, dar dorind sa fie ceva din domeniul vestimentar, a plecat la "ROMARTA COPIILOR" unde, la parter, a vazut o coada imensa, din acelea cu ghionturi: semn ca acolo este marfa cautata.
        Iata cam ce ne-a povestit tanti Eta:

        "M-am pus la coada fara sa stiu ce se da. Apoi am observat ca bataia era pentru niste bluzite oranj, foarte frumoase; o culoare foarte vie si placuta.
        Cand mi-a venit randul am cerut si eu.
        - As dori o bluzita oranj, nu ma prea pricep, pentru baieti merge?
        - Da, doamna, avem si pentru baieti; ce varsta are?
        - Doi ani!
        - Nu avem masuri decat de la cinci ani in sus.
        - A! Este bine, fiindca baietelul pentru care cumpar este dezvoltat cat unul de cinci.
        Imi face bonul; platesc la casa; mi s-a parut cam scump pentru o bluza...
        Ma intorc la raionul cu bluzite, dau bonul si vad ca vanzatoarea imi pune si o pereche de pantaloni albastri.
        - A! Este costumas, de aceea este asa scump!
        Vad ca vanzatoarea intinde gratios mana si imi pune in pachet si o sepcuta.
        - Ia te uita, are si sepcuta!?
        Apoi vanzatoarea ii cere ceva colegei ei si imi pune intr-o punguta un pumn de insigne, snururi si ciucurasi!
        - Ia uite, s-or fi gandit sa le dea baietilor sa se joace! S-au gandit la toate!"

        Cand am despachetat cadoul tantei Eta am constat , cu totii, ca marfa, pentru care se batea lumea, era minunatul costum de "soim al patriei" obligatoriu atat la gradinita cat si la scoala!
        Tanti Ani, razand, spune rautacios:
        - Lasa, ca este bun, ca am citit in Germania ca NOSTRADAMUS a prevazut ca Ceausescu va cadea in 2020, asa ca vei avea parte de toata educatia socialista si patriotica!

        Din fericire, la o luna dupa plecarea matusii mele inapoi la ea in Germania, a venit acel calduros decembrie 89 si rautacioasa previziune a matusii a cazut impreuna cu Ceausescu, iar costumasul de SOIM l-am facut cadou galetii de gunoi.

 

 

- sfarsitul partii a VI -a -

sus


partea a - VII - a

         Daca tot am vorbit despre cozi - "a lui" unchiul Emil si "a" tantei Eta - cat si despre dificultatea mamelor de a asigura laptele bebelusilor, va mai ofer spre lectura schita - scrisa tot pe la noua ani - intitulata

STAFIDE PENTRU COZONACI

         Inainte de a ma naste, mama mea obisnuia sa manance doar alimente fara coada: nu suporta sa stea la acele lungi insiruiri triste de oameni la fel de tristi. Nu-i pasa ca meniul ei era cam limitat.
         Insarcinata cu mine a mancat atata peste oceanic incat imi vine sa cred ca de aceea am ochii de culoare gri...peste cu irizari bleu - verzui; din acelasi motiv cred ca m-am nascut satul de peste pe care sa nu-l vad in farfuria mea si nici sa nu-i simt macar mirosul.
         Dupa aparitia mea, spre final de 87, mama a constatat ca, atunci cand ai un copil, inghiti, pe nemestecate, si cozile.
         A inceput, mai intai, prin a inghiti cozile de lapte praf deoarece laptele de la circa era insuficient, plin de aripioare si picioruse de muste, molii si gandaci avand si un aspect de ipsos reciclat, vorba poetului Mircea Dinescu: "Ma frec de zid si zidul imi da lapte".
         Cand s-a adus lapte praf "ROBEBI", marfa de calitate, mama s-a uitat cam lung, nedumerita de ce bebelusilor li se dadea o ratie saptamanala constand in doua cutii a 500 grame - cu reteta, spre a fi cumparate de la farmacie - in timp ce prietena bunicii, de aceeasi varsta cu ea, de 60 ani, se dotase cu o sacosa imensa cu 50 de cutii, sa bea Robebi in loc de apa. Le cumpara pe loc si fara reteta dupa principiul ai relatii nu ai ratii limitate si nici limita de varsta.
         Era anul 1988. era in ajunul sarbatorilor - care sarbatori anume nu are importanta; vorba unui copil: "Cand se mananca oua si cozonac sunt sarbatorile de Pasti; cand se mananca nuci si cozonac este Craciunul!" Sa retinem ca de la cozonac porneste povestea mea.
         Unei amice de-a casei ii placea cozonacul dar nu izbutise - dupa numeroase incercari! - sa realizeze decat o cocatura "inalta" de 6 centimetri imbracata intr-un cojoc de arsura cu o grosime variabila intre 1 si 3 centimetri; nici macar reteta soacrei sale nu daduse un rezultat mai demn de respect. Continea: 250 grame unt, 300 grame faina, 200 grame zahar, 500 ml lapte si atentie 18 galbenusuri! Prietenele au intrebat-o de ce s-a mai chinuit cu coptul cand, foarte bine, putea sa prepare o omleta zdravana.
         In anul de care vorbesc, amica a hotarat sa se lase de experimente si a rugat-o pe sora ei sa ii faca ea cativa cozonaci; in schimb s-a oferit ca voluntar de a sta la cozi pentru a asigura cele necesare.
         Toate erau pregatite, lipseau doar stafidele, cand iata, o coada la "Gospodina" de pe strada Academiei!
         Dupa ce aluat o portie de pacaleala, cand a stat la o coada pentru carne tocata si in pachetul preambalat cu "grija" in folie de plastic opac, a gasit, cand a ajuns acasa, un amestec orbil de zgarciuri, tocatura - pulbere de oase si grasime "innobilate" cu o cantitate imensa de grau sau arpacas care se umflase in zeama urat mirositoare, ptiu (!) a carnii statute! Amica noastra
s-a dus langa vanzatoare, a vazut ca stafidele sunt chiar stafide si s-a inclus in coada groasa, lunga.
         Dupa aproximativ 40 de minute mai erau in fata ei cam 20 de persoane iar faptul ca se zarea vanzatoarea, chiar si din locul in care se afla ea, ii ridica moralul si inima ii batea mai vesela ca, acus - acus se va afla in posesia stafidelor.
         Deodata este trezita, din dulcea visare, de catre cele doua doamne de alaturi (coada avea 3 persoane grosime) care o intrebara:
         -Oare ce i-a dat vanzatoarea domnului cu palarie?
         -Nu am fost atenta, doamna!
         -Uitati-va, deja a treia persoana cumpara mai intai ceva din marfa expusa, apoi sopteste ceva vanzatoarei, care se apleaca, scoate un pachet si-l da contra unei hartii de 10 lei. Mi se pare un pachet foarte mare pentru doar 10 lei. (N.B. 10 lei = pretul de astazi al unei paini si jumatate , deci 10.000 lei.)
         Manevrele vanzatoarei erau acum urmarite de cele trei doamne cu deosebita atentie; ele se repetau la fiecare client in mod identic. Clientii erau serviti, mai intai cu marfa din galantar: carnati, produse semipreparate din carne, stafide, sopteau ceva iar vanzatoarea se apleca in stanga jos; aproape doua minute se auzea se auzea un zgomot ciudat, un zornait de parca mana ei scormonea intr-o cutie metalica umpluta pe jumatate cu pietre, iar dupa ce le vantura si amesteca bine de zdranganea cutia, scotea un pachet lung de vreo 25 cm si gros de 10x10 cm. Pachetul era invelit bine intr-o hartie grosolana incat nu zareai nimic, niciun infim indiciu care sa te indrume sa poti ghici ce este inauntru.
         Indeosebi zgomotul zornait care preceda fiecare scoatere si inmanare a pachetului pentru bancnota de 10 lei a provocat o mare deruta in gandirea logica a celor doua doamne care ii marturisesc amicei mele:
         - Am vazut coada, ne-am uitat ce se da si am vazut miscarea cu pachetul de 10 lei. Suntem curioase ce contine!
         - De aceea ne-am asezat la coada, spuse una din ele desi nu sedea nicidecum.
         - Eu am sa cumpar un pachet d-asta de 10 lei, ma duc intr-un colt al magazinului, il desfac sa vad ce este in el si apoi vin sa va spun a continuat cealalta doamna.
         Iata ca a venit si randul lor sa fie servite.
         - Un pachet de acela, zise doamna, ca la domnul de dinainte...
         - De care? Intreaba vanzatoarea care, avantajata de o fata rotunda, imensa, cu doi ochi rotunzi, a reusit sa exprime atata uimire si nevinovatie cat sa convinga 10 tribunale ca este straina de orice afacere dubioasa.
         - De ala, stii dumneata, de 10 lei... cere doamna facand si o miscare complice cu ochiul.
         - A! Da! Spune vanzatoarea edificata brusc, cu fata acoperita la fel de brusc de un zambet amabil sub care se citea o urma de neliniste deoarece doamna nu era o clienta cunoscuta.
         Urmeaza aplecarea, zdranganeala, si iat-o pe doamna, cu pachetul in mana, fugind 15 metri intr-o zona retrasa a magazinului sa vada ce este inauntru.
         Dupa cateva clipe apare razand cu pofta:
         - Doamne, in ce hal ne-au adus! Ne-au imbecilizat de tot! Sa stai la coada fara sa stii ce se da! Ha! Ha! Hi!Hi! Ho! Stiti ce este? Ha! Ha! Drojdie!!
         Au ras copios fiindca drojdie isi cumparasera deja si s-au ales cu statul la coada si inca un pachet!
         Amica si-a cumparat stafidele - ca si ea avea drojdia asigurata - dar si in ziua de azi este la fel de nedumerita de enigma zdranganitului metalic pe care il facea - la deruta? - vanzatoarea inainte de scoaterea pachetului, calupului compact de drojdie.

- sfarsitul partii a VII -a -

sus


partea a - VIII - a

 

         Pe la "varsta" de un an si 10 luni mama a considerat ca eram baiat mare, destul de copt, destul de destupat (ca sa folosesc vorba unui domn care s-a adresat unui ins cu magulitoarea expresie: "spuneti-mi dumneavoastra, ca va vad mai destupat!) incat sa invat a citi.
In acest scop a inceput sa scrie pe niste cartonase literele majuscule de tipar, fiecare litera avand o inaltime de 10 cm.
         Cu tot protestul Batranului, care era de parere ca nu trebuie sa ma zapaceasca cu asa ceva, mama a continuat initierea mea intru insusirea literelor.
         Mi-a aratat si mi-a pronuntat primele trei litere ale alfabetului si timp de trei zile le-am tot repetat.
         A patra zi mi-a introdus urmatoarele trei litere si timp de trei zile am repetat cele sase litere.
         Tot la trei zile primeam inca trei litere (N.B. in ordinea succesiunii lor in alfabet, nu cum se invata la scoala ..) si le repetam pe cele predate anterior.
         La un an si 11 luni deja citeam literele din ziare si fiind indemanatic, singur am inceput sa le scriu.
         Scrisul a fost "ideea" mea, pronuntam litera si cautam sa o reproduc, sa o desenez; de aceea scriam literele dupa criteriul de viteza: litera I o scriam de la baza in sus si rapid ii plasam si punctul. Pe la doi ani si 5 luni uimeam fetele, mai precis domnisoarele de 18 - 20 ani, in parcuri, cand in loc sa ma joc la groapa de nisip, in loc sa-mi ametesc creierii in leagane (ca doar nu ma pregateam spre a deveni pilot de supersonic) eu scriam, dupa dictare, cu creta pe asfalt, iar ca relaxare jucam fotbal cu mama.
         A urmat o perioada in care am fost copist. Mai precis am copiat articole din ziare, fapt care m-a pus in fata multor cuvinte nu prea folosite in discutiile celor din jur. Mama mi le-a explicat, iar eu le memoram si astfel mi-am imbogatit vocabularul. Sper sa gasesc cateva pagini din vremurile de copist si sa vi le prezint.
         Treptat am inceput sa am propriile ganduri pe care simteam ca trebuie sa le notez si micile compuneri se adunau una dupa alta.
         Activitatea de a copia din ziare m-a determinat ca pe la sapte ani sa incep sa-mi scriu propriile ziare: hartia - de regula format A4 - era impaturita foarte savant pentru a da impresia unui ziar autentic. Iar de la autenticitate la originalitate n-a mai fost decat un pas, ajungand astfel sa "editez ziare" in cele mai diverse formate, cum ar fi triunghiulare, circulare sau "gigant impaturit".
         Pe la patru ani am inceput sa-mi redactez "caietul de iubite". Toate fetele, de la 5 la 35 de ani, pe care le placeam la prima vedere, erau inregistrate cu numele si cu o oarecare descriere.
         La sase ani ceream deja mana unei fatuci (de vreo 20 de ani) careia ii declaram solemn ca "eu sunt un baiat serios, cu intentii, evident, serioase"...

- sfarsitul partii a VIII -a -

- continuarea, saptamna viitoare -

sus

povestea

album foto
contact
album foto motanul meu

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a-ti exprima parea ta despre site, apasa butonul de mai jos!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

localizare: Acasa > DespreMine